Webblog over social media,  SEO,  zoekmachineoptimalisatie,  internet, marketing,  websites,  webdesign, handige webapplicaties, CMS, en nog veel meer. Like onze Dawn Dreams Facebook page of volg ons op Twitter voor updates!

 

Een Facebook account voor zakelijk gebruik

Facebook wordt steeds vaker zakelijk gebruikt en men bouwt ook daarin een zakelijk netwerk op. LinkedIn is bij uitstek goed voor het voeren van inhoudelijke discussies in een bepaald vakgebied en is een mooie kaartenbak met persoonlijke informatie van het netwerk. Alleen op het gebied van persoonlijk contact heeft LinkedIn zijn beperkingen en daarin voldoet Facebook wel.

Met een bedrijfspagina op Facebook bereik je veel, maar om bijvoorbeeld mensen uit je netwerk uit te nodigen om je bedrijfspagina leuk te vinden of om events op te zetten en mensen uit te nodigen, heb je een persoonlijk account nodig. Als je je privéleven niet bloot wilt stellen aan je zakelijk netwerk, kan je een nieuw persoonlijk account aanmaken om deze zaken gescheiden te houden. 

Persoonlijk account aanmaken

Je start een nieuw persoonlijk account onder je eigen naam met je zakelijk emailadres. Gebruik een nette foto van jezelf als profielfoto en een representatieve of neutrale header image. Daarna maak je je bedrijfspagina aan. In je persoonlijk account profiel vul je in dat je werkt voor of eigenaar bent van je bedrijf. Daarmee maak je een koppeling naar je bedrijfspagina en kunnen mensen deze gemakkelijk vinden via je profiel. Vergeet niet ook het webadres van je bedrijf in te vullen.

Bedrijfspagina aanmaken

Het is heel belangrijk dat je een bedrijfspagina aanmaakt, want dat vergroot je professionaliteit. Zet je bedrijfslogo als profielfoto. Of je plaatst je eigen foto als profielfoto om je bedrijf een persoonlijk tintje te geven. Dat is afhankelijk van wat je als bedrijf wilt uitstralen en in welke branche je zit. Als header image zou je je website banner of header image kunnen gebruiken, als je dat zelf niet kan maken. Of je zoekt online naar een licentievrije foto op groot formaat die past bij jouw bedrijfsimago. Vul zo compleet mogelijk het profiel in, bijvoorbeeld met adres en telefoon, website link, zakelijke Twitter en bedrijfsomschrijving.

Netwerk opbouwen

Iedereen die je gesproken hebt op bijeenkomsten, open coffee, open borrels of anderzijds, stuur je direct de zelfde of volgende dag een Facebook vriendschapsverzoek. Je kan ook persoonlijke vrienden en familieleden op je vriendenlijst zetten, maar probeer zakelijk met privé gescheiden te houden, want dat is ook de reden waarom je een zakelijk account aanmaakt in de eerste plaats. Ga niet met deze account privégesprekken aan, want dat wordt ook gelezen door je zakelijk netwerk. Verder bevordert het je netwerk door te reageren op berichten van anderen en door interactief bezig te zijn.

Uitnodiging om je bedrijfspagina te liken

Nadat ze met je bevriend zijn op Facebook, stuur je ze direct een uitnodiging voor het liken van je bedrijfspagina. Je ligt dan nog vers in het geheugen en dan willen ze vaak wel je bedrijfspagina liken. Zo nu en dan zal je ook vriendschapsverzoeken krijgen van mensen die je niet kent, maar die via gemeenschappelijke vrienden je hebben gevonden. Dit zijn vaak ook mensen die een zakelijk netwerk aan het opbouwen zijn. Als je hun accepteert, stuur hun dan direct een like verzoek. Deze zullen ze meestal wel honoreren aangezien ze dat ook van je zullen vragen als wederdienst.

Berichten posten op zakelijk account

Het is van belang om regelmatig berichten te posten op je nieuwsoverzicht, zodat mensen je blijven herinneren, nadat ze je op een bijeenkomst ontmoet hebben. Dit houdt je zakelijk netwerk in stand en kan dat je veel sneller een lead opleveren. Post ander nieuws op je zakelijke account dan op je privé account, zodat mensen die aan beiden gelinkt zijn geen dubbele informatie krijgen. Bedenk wel wat je wilt overbrengen als zakelijk persoon. Bijvoorbeeld, overstelp je zakelijk netwerk niet met foto’s van eten als dat niet jouw vakgebied is. Van iemand die in de horecabranch werkzaam is, is dat wel acceptabel en kan men daardoor geïnteresseerd raken in wat je biedt.

Berichten posten op bedrijfspagina

Op je bedrijfspagina dien je elke dag minstens een bericht te plaatsen. Zo blijf je als bedrijf zichtbaar. Plaats zo nu en dan een post over de projecten of zaken waar je mee bezig bent en de successen die je behaald hebt. Plak zo veel mogelijk bij elk een bericht een foto erbij. Dit maakt het interessanter en zichtbaarder. Post niet elke dag dezelfde advertentie voor je bedrijf, want dat wordt als spam ervaren. Post liever nieuwsartikelen van andere bronnen die over je vakgebied gaan of een link naar een blog die je zelf geschreven hebt. Dit geeft mensen iets interessants om te lezen en profileer je jezelf als een expert op jouw gebied.

Een zaak van gunnen

Een zakelijk account in Facebook opzetten heeft zijn voordelen. Het biedt een persoonlijke touch die LinkedIn mist. Als men een klus wil uitbesteden of een bepaalde dienst zoekt, is men eerder geneigd om een bekende voor een klus of opdracht in te schakelen. Bovendien wil men graag een gezicht aan een bedrijf koppelen en door een persoonlijk account bij Facebook krijgt een bedrijf een persoonlijk tintje. Vooral nu er steeds meer zelfstandigen aan de slag gaan, is zaken doen uiteindelijk heel persoonlijk en vaak een zaak van gunnen.

 

Geschreven door Jill Li van Dawn Dreams - Media & Websites