Webblog over social media,  SEO,  zoekmachineoptimalisatie,  internet, marketing,  websites,  webdesign, handige webapplicaties, CMS, en nog veel meer. Like onze Dawn Dreams Facebook page of volg ons op Twitter voor updates!

 

Huisstijl als onderdeel van de marketing

De toegevoegde waarde van de huisstijl als onderdeel van de bedrijfsmarketing van een onderneming wordt vaak onderschat. De huisstijl speelt juist een grote rol in het onderbewuste van de klanten en potentiële klanten. Een huisstijl kan potentiële klanten aantrekken of juist afstoten en dient daarom als een wezenlijk onderdeel in de bedrijfsmarketing opgenomen te worden.

Doelgroep in het marktonderzoek

Om een passende huisstijl te vinden moet men als eerste kijken in welke doelgroep de producten of diensten van de onderneming vallen. Marktonderzoek over de specifieke doelgroep is wel van toegevoegde waarde. Denk aan wat voor leefstijl, trend, kleding, magazines, recreatie, tv-programma's, films, cultuur etc., bij deze doelgroep aan de orde komen. Een doelgroep kan heel breed zijn en gevarieerde voorkeuren hebben. Dan is het zaak om binnen zo een brede groep subdoelgroepen uit te filteren. Een gerichte marketing in een subdoelgroep zou dan veel beter aansluiten bij het product of dienst van de onderneming. Uit al deze onderwerpen kan er heel veel informatie verzameld worden in een marktonderzoek op het gebied van visualisatie, bijvoorbeeld kleuren, beeldmateriaal, woordgebruik en nog veel meer.

Kleuren

Als de doelgroep bijvoorbeeld uit kinderen bestaat, hebben felle en vrolijke kleuren een grote aantrekkingskracht op hun. Felle en vrolijke kleuren komen speels en actief over, wat hun aandacht het best trekt. Ze kunnen zich daar het best in vinden omdat ze zich ook in een speelse en actieve fase van hun leven bevinden. Een ander voorbeeld is de doelgroep voor zeiljachten. Ze dragen vaak wit en marineblauw tijdens het recreëren op hun zeiljacht. De boten zijn vaak ook wit of marineblauw of weleens zwart. Frequente kleuren gebruikt in het interieur in de boten zijn o.a. hout, goud, koper, zilver, wit en marine. Een huisstijl op basis van deze kleuren geeft deze doelgroep een gevoel van herkenning en associatie met de Marina en jachten.

Beeldmateriaal

Het beeldmateriaal vormt een belangrijke ondersteuning in het overbrengen van de sfeer en uitstraling van een bedrijf. Hiermee kan je bij de bezoekers van een bedrijf of website een statig beeld overbrengen door stilstaande objecten of een landschap, of een actieve uitstraling door middel van een foto van mensen die met een activiteit bezig zijn, of een gevoel oproepen door middel van afbeeldingen die sterke gevoelens oproepen, zoals kinderen en dieren, pijn en verdriet, regen en zon.

Woordgebruik

Het woordgebruik geeft een toonzetting aan wat ook bijdraagt aan de uitstraling van een bedrijf. Als de doelgroep een sterk afwijkend woordgebruik hanteert, is het ook een effectief marketingmiddel om het woordgebruik in de huisstijl op te nemen. Hierdoor associeert de groep zich sneller met het product. Een bedrijf dat de jeugd bijvoorbeeld wil aanspreken gebruikt korte zinnen, 'spreektaal' of trendgevoelige woorden.

Grafisch ontwerper

Voor het ontwerpen van een huisstijl is een grafisch ontwerper noodzakelijk omdat deze veel kennis heeft van kleurcombinaties, stijlen, trends, lettertypen, lay-out en dergelijke. Presenteer uw marketinginformatie in de vorm van een duidelijke omschrijving van uw doelgroep aan uw grafisch ontwerper. Een visualisatie kan ook gemaakt worden door woorden te gebruiken die gevoel, sfeer, kern, doel, visie, kleur, activiteit etc. weergeven. Maar uiteindelijk verschillen de grafische ontwerpers ook in hun beleving van stijlen. Het is dan belangrijk om een ontwerper te vinden die u goed aanvoelt en begrijpt.

 

Geschreven door Jill Li van Dawn Dreams - Media & Websites