Webblog over social media,  SEO,  zoekmachineoptimalisatie,  internet, marketing,  websites,  webdesign, handige webapplicaties, CMS, en nog veel meer. Like onze Dawn Dreams Facebook page of volg ons op Twitter voor updates!

 

Een database van zakelijke relaties voor de onderneming

Een gedegen database met contactgegevens van alle zakelijke relaties is zeer belangrijk voor een onderneming. Niet alleen contactgegevens worden er in opgenomen maar ook belangrijke of relevante informatie over de zakelijke relaties.

Marketinginstrument

Men denkt in eerste instantie bij het aanleggen van een database met zakelijke relaties aan mailing. Mailing is een marketinginstrument bij uitstek, maar marketing is zeer breed en de database kan op veel meer manieren ingezet worden. Je kan allerlei informatie over de relaties bijhouden dat je verder helpt op het gebied van acquisitie of bij het onderhouden van klantenrelaties. 

Kansen en mogelijkheden

Informatie over uit welk kanaal een zakelijk contact tot stand is gekomen, kan inzicht geven over netwerk, kansen, mogelijkheden, marketing en nog veel meer. Zo weet je welke kanalen je meer aandacht moet geven of juist niet, welke kanalen kansen biedt enzovoorts. Je zou bijvoorbeeld categorieën kunnen aanmaken zoals netwerkborrels, of social media, of klantennetwerk, etc. Dan kan je zien uit welk kanaal je de meeste leads en opdrachten binnenhaalt. 

Het eerste contact

Je zou een zakelijke relatie in het zonnetje kunnen zetten, als je met deze bijvoorbeeld al 5 of 10 jaar zaken mee doet. Dit wordt zeer gewaardeerd. Stuur deze een presentje of een bloemetje met een leuk kaartje. Ook een leuk verhaaltje over hoe jullie eerste contact verliep of tot stand kwam, geeft een binding met de klant. 

Profiel met foto

Het is handig om een foto bij het profiel toe te voegen. Het is onder andere een geheugensteuntje voor als je de relatie op een borrel tegen het lijf loopt en het helpt om een naam bij een gezicht te koppelen. Verder maakt een profielfoto de contactgegevens in de database persoonlijker. Het geeft ook een gezicht aan de relatie en zijn of haar bedrijf en dit is belangrijk om een band op te bouwen met je relaties en dat gevoel komt dan ook echt over als je je richt tot de relatie. Een foto van een relatie kan bijvoorbeeld op LinkedIn gevonden worden of andere social media. 

Database

Het is heel gemakkelijk om een database aan te leggen. Het kan eenvoudig met een Excelblad. De kolommen zijn dan goed te sorteren op alfabet, oplopend of aflopend. En je kan je eigen categorieën bedenken en aanmaken. Of gebruik de bestaande mogelijkheden die Outlook of Gmail biedt. Een database is uiteindelijk zeer belangrijk voor je bedrijfsvoering en een must om daar tijd in te steken!

 

Geschreven door Jill Li van Dawn Dreams - Media & Web Sites.