Webblog over social media,  SEO,  zoekmachineoptimalisatie,  internet, marketing,  websites,  webdesign, handige webapplicaties, CMS, en nog veel meer. Like onze Dawn Dreams Facebook page of volg ons op Twitter voor updates!

 

 

Een visitekaart als marketinginstrument

Een visitekaart is een mini-presentatie van jouw bedrijf en dus ook zeer belangrijk voor een eerste indruk bij een potentiële klant. Als vormgeving niet jouw specialiteit of vakgebied is, is het vaker het geval dat je niet beseft hoe je overkomt bij een buitenstaander.

Voor een professionele uitstraling is het dus toch beter om van de diensten van een grafisch ontwerper gebruik te maken dan om een kant en klare template te kiezen bij een online visitekaartprintbedrijf. Een goede grafisch ontwerper kijkt namelijk verder dan kleur en tekst maar kan een boodschap vertalen naar vormgeving.

Een conforme bedrijfshuisstijl

Om een totaal plaatje te bieden hoort de visitekaart ook in dezelfde vormgeving te worden ontworpen als de logo, bedrijfshuisstijl en website. Dit is een wezenlijk onderdeel in bedrijfsmarketing en een marketinginstrument om professionaliteit uit te stralen.

Vormgeving van de visitekaart

Behalve de huisstijlkleuren is het mooi als bepaalde details van de logo of huisstijlontwerp op de visitekaart terugkomen. Er moet voldoende lege ruimten op de kaart zijn om de tekst goed naar voren te laten komen. De lettertype moet niet te klein zijn, zodat het met één blik leesbaar is. De logo moet er scherp en duidelijk op staan. Hou goed in de gaten wie je klanten zijn. Zit je bijvoorbeeld in een zakelijke branche, hou de vormgeving dan strak en zakelijk. Zit je in een creatieve sector, geef dan wat kleur en creativiteit aan je kaart.

Soort papier

Het soort papier dat gebruikt wordt, is ook van belang wat je als bedrijf wilt uitstralen. Wil je nadruk geven op duurzaamheid, dan kies je voor gerecycled papier als statement. Een dun velletje geeft een goedkope uitstraling. Verder is speciaal papier of een bijzonder materiaal alleen passend als het van toepassing is op jouw branche of bedrijf. Een mooi voorbeeld is een metalen visitekaart voor een bedrijf in de metaalindustrie. Kies geen afwijkende formaat, want die passen niet altijd in de kaarthouders van de ontvangers.

Belangrijke contactgegevens

De naam van het bedrijf moet duidelijk te lezen zijn. Daarnaast de naam van de gever van de visitekaart tezamen met zijn of haar functie in het bedrijf. Het is niet echt handig om twee of meerdere namen op een visitekaart te drukken. Dit geeft verwarring. Een visitekaart is persoonlijk bedoeld. De ontvanger kan dan op een later tijdstip terugvinden wie hij of zij gesproken heeft. Tegenwoordig is het van belang om een e-mailadres en webadres toe te voegen. Vandaag de dag kan een bedrijf niet zonder website, wil het concurreren op de markt. Wat zeker niet mag ontbreken is een telefoonnummer en contactadres.

Geen contactadres

Bij sommige zzp'ers ontbreekt het adres omdat ze misschien wel vanuit huis werken en hun huisadres niet kenbaar willen maken. Dat is hun recht, maar het doet wel af aan hun professionaliteit en maakt het bedrijf intransparant. Dit geeft de potentiële klant geen vertrouwen in het bedrijf.

Bedrijfsmotto

Een bedrijfsmotto doet het goed op een visitekaart om op te vallen en om het een persoonlijk tintje te geven. Deze mag opvallend op de achterzijde van de kaart staan. De achterzijde is een mooi plek om op te vullen met een motto en of afbeelding die jouw bedrijf presenteert, dus maak er goed gebruik van. Op de voorzijde zou het ook kunnen staan maar dan op een bescheiden manier, zodat het wel aanvullend werkt maar niet de andere gegevens overheerst.

Marketinginstrument

Een visitekaart is niet alleen een kaart met je contactgegevens, maar het is ook een marketinginstrument om potentiële klanten te trekken. Een visitekaart dient ook als een geheugensteuntje na een bespreking of evenement. Dus deel zoveel mogelijk je visitekaarten uit!

 

Geschreven door Jill Li van Dawn Dreams - Media & Websites