Webblog over social media,  SEO,  zoekmachineoptimalisatie,  internet, marketing,  websites,  webdesign, handige webapplicaties, CMS, en nog veel meer. Like onze Dawn Dreams Facebook page of volg ons op Twitter voor updates!

 

Wat je zelf kan doen op je website met SEO en Zoekmachineoptimalisatie

SEO (Search Engine Optimization), ofwel zoekmachineoptimalisatie, is het optimaliseren van websites voor zoekmachines zoals Google en Bing. Deze bedrijvigheid is een hele commercie op zich geworden. Deze webtips blog zal een tipje van de sluier geven, helemaal gratis. Niets is zonder een bepaald doel natuurlijk.

Het schrijven van een blog dient ook ter optimalisatie in de zoekmachines. Deze tips zullen je een eind op weg helpen, maar om met een trefwoord je website op de eerste plaats in de zoekresultaten van Google terug te vinden, komt veel meer bij kijken. Het optimaliseren voor zoekmachines wordt steeds minder transparant door de groeiende complexiteit van de zoekmachines.

Trefwoorden

De zoekmachines zoeken in de websites op trefwoorden. Hoe vaker een bepaald trefwoord voorkomt op een webpagina, hoe hoger de plaats in de lijst met zoekresultaten. Om te onderzoeken welke trefwoorden het meest gezocht worden, ga naar: http://adwords.google.com/. Aan de hand daarvan kan je de voor jouw relevante trefwoorden bepalen en deze gebruiken in je website.

Webpaginatitel

De webpaginatitel verschijnt bovenaan de browser. Daar kan je je websitenaam in opnemen en ook een korte beschrijving van de inhoud. Soms wordt dat weleens vergeten door de maker van de website en zie je alleen “Home” staan. Hoe korter je de webpaginatitel maakt, des te hoger de wegingsfactor van elk trefwoord die daarin is opgenomen. Dus maak deze titel niet te lang. Een titel van ongeveer 5-10 woorden werkt dus beter dan een titel van 25 woorden.

Menulinks

Vaak wordt vergeten, of is men zich daar niet van bewust, dat menulinks ook als trefwoorden gebruikt kan worden voor zoekmachineoptimalisering. Dus in plaats van menubuttons zouden tekstlinks gebruikt kunnen worden waarin trefwoorden opgenomen kunnen worden.

Inhoud

Vul je website met relevante tekst want de zoekmachine kijkt ook naar relevantie van de trefwoorden met de inhoud. Per pagina concentreer je je op ongeveer 3-5 relevante trefwoorden die je in de tekst opneemt. Deze trefwoorden laat je regelmatig terugkomen in de tekst, minimaal 5 á 6 keer. Vaker dan dat alleen als het relevant is in de tekst, maar niet zodanig dat het alleen maar een herhaaldelijke opsomming is van de trefwoorden, want dat wordt dan als spam gezien. Websites die als spam worden gezien, worden niet opgenomen in de zoekmachines. Hoe meer tekstinhoud je website heeft, des te meer trefwoorden en kans op hogere plaatsing.

Koppen

Neem in de titels en koppen in de tekst ook trefwoorden op. De H1 en H2 HTML codes voor de koppen zijn van belang voor zoekmachines.

Afbeeldingen

Bij afbeeldingen kunnen in de codering een ALT tekst opgenomen worden. Gebruik trefwoorden hierin, want dat wordt ook gezien door de zoekmachines.

Externe weblinks

Zeer belangrijk onderdeel in zoekmachineoptimalisering is de werking van weblinks. Hoe meer weblinks je hebt naar externe website, des te waardevoller jouw website wordt voor de zoekmachines. Vooral als er veel externe sites een weblink heeft naar jouw website, krijg je een hogere plaatsing in de zoekresultaten. Het aantal weblinks naar jouw website toe, geeft aan hoe belangrijk deze is. Weblinks kan je o.a. genereren door blogs die op je website staan te posten op social media. Je kan bijvoorbeeld ook deze blog liken via Facebook, of tweeten via Twitter, of share via LinkedIn door middel van de social media buttons hieronder.

Geschreven door Jill Li van Dawn Dreams - Media & Websites