Webblog over social media,  SEO,  zoekmachineoptimalisatie,  internet, marketing,  websites,  webdesign, handige webapplicaties, CMS, en nog veel meer. Like onze Dawn Dreams Facebook page of volg ons op Twitter voor updates!

 

Twitter effectief opzetten voor jouw onderneming

Twitter is een effectief social medium voor een onderneming als onderdeel van de internetmarketing, mits het goed wordt ingezet en gebruikt. Een onderneming kan dan zowel een hobby/project als een commercieel bedrijf zijn. Het is niet voldoende om alleen een twitteraccount te hebben, maar er komt veel meer bij kijken. Je twitteraccount is ook een visitekaartje voor jouw onderneming. Hier volgen enkele tips om een twitter op een effectieve manier op te zetten. 

Twitter gebruikersnaam

Bij Instellingen > Account geef je je gebruikersnaam op. Dit is jouw twitteraccount naam wat achter de @ teken komt te staan, bijvoorbeeld @dawndreamscom. Gebruik hiervoor jouw bedrijfsnaam of een naam die duidelijk verwijst naar jouw onderneming. Bij Instellingen > Profiel stel je jouw persoonlijke naam in of hoe je ook dan ook genoemd wilt worden.

Twitter achtergrond

Bij Instellingen > Ontwerp stel je een achtergrond in dat in de huisstijl van jouw onderneming past. Hou het simpel en gebruik geen drukke achtergrond, want dat leidt af van je profieltekst. De focus moet op jouw profieltekst komen te liggen, niet op de achtergrond. Het meest rustige is om alleen jouw huisstijlkleur als achtergrond in te stellen. Je kan ook kiezen uit de Twitter thema’s in het ontwerpgedeelte. Maar om toch je eigen bedrijfsidentiteit uit te stralen is het beter om geen Twitter thema-achtergrond te gebruiken.  Als je een plaatje als achtergrond gebruikt, hou deze rustig en gebruik geen schreeuwende en repeterende woorden of logo op de achtergrond. Een repeterende logo of woord kan wel, mits het niet te opvallend aanwezig is en deels in de achtergrond opgaat.

Twitter header

Bij Instellingen > Profiel stel je een headerplaatje in. Heb je geen plaatje dan kan kies je een kleur dat het best bij jouw bedrijfshuisstijl past. Kies een donkere achtergrondkleur of plaatje zodat de tekst die in het wit erop verschijnt, duidelijk leesbaar is. Of je kiest een zeer lichte achtergrond of plaatje met donkere tekst.

Twitter profieltekst

De tekst voor de bio zal op de header van je profiel verschijnen, dus zorg dat je een duidelijke tekst hiervoor schrijft. Je kan maar 160 tekens invullen. Geef de kernzaken van je onderneming weer. Dit zijn ook gelijk de zoekwoorden voor twittergebruikers, dus zet voor elk zoekwoord een # (hash-teken), bijvoorbeeld #webtips. Je kan ook zoeken op welke zoekwoorden er gebruikt worden door in het zoekveld (in het zwarte balk bovenin) het zoekwoord te typen met # ervoor. Een # zoekwoord in je profieltekst plaatsen vergroot de kans om gevonden te worden in Twitter. Vergeet ook niet je website link in te vullen voor een directe link vanuit je header.

Twitter linking

Om lezers naar je twitteraccount te sturen bestaat een legio aan mogelijkheden. Als allereerste zet je een link op je website naar je twitteraccount. Je kan een tekstlink op je pagina plaatsen of een Tweet button door middel van een script of een Twitter applicatie op je site (laten) installeren. Een Twitter applicatie, ook wel widget genoemd, is de meest effectieve manier, want dan zijn de meest recente tweets op je website zichtbaar en dat nodigt lezers uit om jouw twitter te volgen.  

Twitter volgers

Een ander effectieve manier om volgers te krijgen is door anderen te volgen die op jouw werkvlak opereren of die enige relatie heeft tot jouw onderneming, Gebruik zoekwoorden in het Twitter zoekveld om deze te vinden:

  • Overheidsinstanties zoals de Kamer van Koophandel.
  • Plaatselijke gemeente en aanverwante instanties.
  • Brancheverenigingen.
  • Accountants of administratiekantoren.
  • Concurrenten of organisaties op jouw vakgebied.
  • Twitteraccounts die informatie geven op jouw vakgebied.
  • En nog veel meer.

Het is ook belangrijk om deze twitters te volgen om op de hoogte te blijven van allerlei informatie. Ook loont het de moeite om concurrenten of zijdelingse concurrenten te volgen, zodat je kan zien waar ze zich mee bezighouden of om te zien hoe zij zich profileren.

Tweets posten

Om deze marketing tool effectief te laten zijn moet je elke dag tweeten. Als je niet weet wat je moet tweeten, is het zaak om zoveel mogelijk om je heen te kijken wat er speelt op jouw vakgebied en artikelen op internet te zoeken. Een link naar informatie op internet of gerelateerde artikelen vormt een mooie tweet. Jouw bezigheden in of voor je onderneming is ook tweetwaardig.

De tweets van de twitteraccounts die je volgt, zijn een belangrijke bron van informatie. Niet alleen voor jezelf, maar het kan ook waardevolle informatie zijn voor je volgers. Deze tweets kan je dan Retweeten naar je volgers. Of je maakt je eigen tweet aan met de link naar het artikel waarover getweet werd. Deze methode verdient de voorkeur, want dan krijgen jouw volgers je logo bij de tweet te zien in plaats van de tweet van de ander. Dit is ook een belangrijke marketing tool om je eigen logo zoveel mogelijk te laten verschijnen.

Gebruik altijd minstens één zoekwoord voorafgegaan door een # bij elke tweet. Zo wordt je ook gevonden door potentiële nieuwe volgers.

Twitter help

Voor meer informatie kan je altijd terecht bij Twitter zelf. Via jouw account menu vind je hun Help afdeling voor meer informatie over het gebruik van Twitter. 

 

Geschreven door Jill Li van Dawn Dreams - Media & Websites